divendres, 18 d’abril del 2008

Es mor el pare de la teoria del caos.


Edward Lorenz sostenia que l'aleteig d'una papallona podia desencadenar huracans a un altre punt del planeta


Edward Lorenz, el científic que va explicar perquè és tan difícil de fer pronòstics meteorològics, s'ha mort als 90 anys, segons que ha informat l'Institut Tecnològic de Massachussets (MIT). Per explicar l'anomenada 'teoria del caos', que va desenvolupar a principis dels seixanta, Lorenz posava un exemple que ha passat a la posteritat: l'aleteig constant d'una papallona pot desencadenar un huracà a l'altra punta de món. Segons ell, el moviment de l'insecte en un sistema tan dinàmic com l'atmosfera podia tenir conseqüències enormes i insospitades.

Aquestes conclusions van obrir un nou camp d'estudi a diferents disciplines científiques i van establir que, en meteorologia, és impossible fer una previsió precisa més enllà de dues o tres setmanes.

Lorenz, doncs, va demostrar que certs sistemes són de predicció limitada i va donar peu, segons el professor de ciències atmosfèriques del MIT, Kerry Emanuel, 'a una tercera revolució científica del segle XX'.

Nascut el 1917, Lorenz es va llicenciar en Matemàtiques a la Universitat de Harvard i el 1943 es va graduar com a meteoròleg al MIT, on hi va ser professor entre 1948 i 1955, i on va fer recerca fins que es va retirar, als anys vuitanta. Va rebre nombroses distincions, com el Premi Crafoord, de l'Acadèmia Reial de Ciències de Suècia, o el Premi Kioto per a ciències planetàries i de la Terra.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Teoria_del_caos