dilluns, 3 de març del 2008

Hollywood està en venda!

Hollywood sense cartell?

Sí, com ja deveu saber han venut hollywood per ni més ni menys que 450.400 Dòlars per l'eBay. Enllaç. Sincerament, pel què és el cartell, què representa i tot el que comporta, ho trobo molt barat. Venen a ser poc més de 300.000 euros, o cinquanta milions de pessetes. La parcel·la amb el cartell ja està venuda, ara a veure el nou propietari què hi posarà.

Una mica d'història:

En quant a les lletres, després de la seva construcció i instal·lació en 1923, la seva vida no ha estat un recés de pau. Al principi posava “Hollywoodland” i era l’anunci d’una urbanització que es pensava construir en el pujol. Va costar 21.000 dòlars, una fortuna per a aquells anys. Les lletres estaven decorades amb 4.000 bombetes que s’il·luminaven a la nit.


L'actriu Peg Entwistle va contribuir, en 1932, a acolorir el cartell de mística al triar la lletra H per a llançar-se al buit i suïcidar-se. Amb els anys es va convertir en una icona de la ciutat. En 1940, la Cambra de comerç d'Hollywood va decidir fer-se càrrec dels cartells, que s'havien deteriorat per falta de manteniment. Va eliminar les últimes quatre lletres i de l'original Hollywoodland es va quedar a Hollywood. Com el preu de mantenir la il·luminació era massa elevat, van decidir eliminar les bombetes, encara que sí va haver diners per a una capa de pintura.


En 1973 van ser declarades ‘Monument cultural històric’ i, cinc anys després, alguns famosos d'Hollywood encapçalats pel magnat de Playboy, Hugh Hefner, van aportar diners per a substituir les lletres antigues per les quals encara romanen allí.


Comparança del cartell d'Hollywood al llarg dels anys. Dalt, fotografia de 1981 amb les noves lletres. Baix, imatge de 1951, amb les antigues, les quals ara es venen en Internet.


Els famosos caràcters van passar llavors de l'esplendor dels pujols a la solitud d'un garatge fins que, en 2003, Donen Bliss es va fer amb elles per a vendre-les de nou a través d'Internet.


Art per a col·locar el seu producte no li falta. Bliss va declarar ahir al financialexpress que el que ven "és un dels icones més famoses del món" perquè "no és només una de les estructures més fotografiades de la terra, és el símbol de tota la indústria de l'entreteniment"


Res més, fins aviat.